Special Projects

 The Upper Room is a room-size installation which was created in collaboration with artist, Chris Ofili at the Victoria Miro Gallery in East London and now re-created in the permanent exhibition at Tate Britain. Ofili’s work consists of 12 paintings of rhesus macaque monkeys, six to a wall, in a long, low-lit, chapel-like space. The room is approached along a narrow darkened corridor, dramatically lit by blocks of light at floor level. As visitors turn into the space, they are confronted with a long room with walls, ceiling and floor, all of walnut veneer. The paintings glow in the semi-darkness. Rather than designing a space in which to view art, David Adjaye’s work on the project was a wholly assimilated collaboration – so that art and architecture combined to become more than the sum of its parts. The result is an experiential environment, which draws visitors inside and offers a fourth, sensual/spiritual dimension to the work.

Ofili Upper Room

London, 2002

Client

  • Chris Ofili

Total Area

  • 185m2
Project Description