Retail & Commercial

The space is comprised of two distinct retail zones (ground floor and second floor). The zones are flanked by 2 storey "relief" volumes at each end. The ground floor, which hosts small leather goods and handbags, is grounded by the timber walls and ceiling. The porosity of the timber members, allow for the existing building to be read as the host to which the timber pavilion is inserted. Leaving the timber area, space continues to a simple ground face concrete masonry unit wall (part of the old building language). In this two storey chamber, the bronze screen serves as a visual focus and a porous filter in and out of the stair path.

Upon arriving on the second floor, clients are greeted with the vivid colours of the Proenza Schouler ready-to-wear collection, contrasted against the neutral and familiar backdrop of precast concrete. Throughout the space, there is a mix of familiar materials, used in uniquely defined ways.  It could be said that this is also part of the Proenza Schouler design for fashion, in which the seam stitching, re-use of fabric in unconventional methods, and composition of prints is all part of the language.

Proenza Schouler Store

New York, 2012

Architect

  • Adjaye Associates

Client

  • Proenza Schouler

Total Area

  • 3000sq/ft

Contract Value

  • $1,500,000
Project Description