Retail & Commercial

The new Proenza Schouler store on Green Street is housed within a historic cast iron fronted building. Separating the historic façade from the contemporary reinvention of the interior, there is an intermediate antechamber – a ‘façade within a façade’ – that acts as a display area as visitors enter the shop. Once inside, the space is dominated by a number of planes and geometries that culminate in a dramatic concrete staircase leading to a lower level, which is illuminated by natural light flooding in from the original glass canopy to the rear of the building. At street level, the main, double height space is rectangular on plan and culminates in a blackened steel screen that reaches the full height of the entire double volume space. Offering a visual connection and view through to the lower level, it is broken down by a pattern of triangular cut-outs. Behind the screen, which reaches from the lower floor level up to the ceiling, a staircase leads downstairs to further display areas and a private gathering space. Punctuating the volume, a series of concrete display cubes run through the centre of the shop.

 

The material palette is a combination of exposed aggregate poured concrete for the staircase, seating and some flooring, with the original refurbished timber floors throughout the rest of the shop. The dramatic floor to ceiling 30 foot walls comprise a tessellated tiling system of repeating forms, oscillating geometries and shapes that shrink and grow. Like a matrix of possibilities, it offers stone as a series of samples and as a textured geometry that becomes a compositional language defining the space. Blackened steel shelving and hanging display systems are integrated into the tiling system. Full height fabric curtains along the facing walls complement the stone and soften the space.

Proenza Schouler Store - Greene Street

New York, 2013

Architect

  • Adjaye Associates

Client

  • Proenza Schouler

Total Area

  • 2,500 sq ft

Contract Value

  • Confidential
Project Description