Retail & Commercial

A careful response to the site, the brief and the Moroso philosophy, this project has been organised in the manner of a small village of houses that sit on a communal base. The base contains the public functions of showroom and presentation room with the office spaces nestled within the houses above that are linked by bridges. Communal areas such as a lounge, library, cafeteria and a large roof terrace are proposed for the top floor. The articulation of three blocks combines an intimacy of internal spaces with the benefit of visual connectivity and excellent climate control. The positioning of the volumes, cores and cantilevers is in careful response to the sun’s daily movements, minimising glare and heat impact while allowing for adequate lighting conditions.

The outer appearance of the new office building is characterised by nobility, a combination of translucency and solidity and a play of light and shadow. The external façade skin consists of white marble panels, which are staggered and set back, thus resulting in an intriguing day and night-time effect.

Moroso Headquarters Building

Udine, 2010

Client

  • Moroso

Total Area

  • 4000sqm
Project Description