Civic Buildings

Located on a 4 Hectare site, the paediatric cancer centre will provide a hospital and lodging facility for outpatients who need to reside close to the hospital, as well as residential housing for physicians and nurses. The design of the 100-bed hospital draws on the traditional architectural vernacular of the region, expressed with a contemporary language. Utilising sustainable resources (to reduce operating costs for electricity over time), and providing a soothing, open and restful environment for treatment, the building aims to promote healing and recovery for the children and their families. Most importantly, the brief called for a space that adds dignity and hope to the lives of the children, hence elements like the views, lush planting and access to natural light has been key.

Inspired by the practice of Imigongo – a popular art form that is produced from cow dung and includes often black, white and red geometric designs painted on walls, pottery and canvas – the design concept uses a geometric language and plays with these traditional patterns. A large rectilinear form on plan, the mass is punctuated with three large, lushly planted external courtyards, which bring daylight deep into the building. Arranged over three storeys, the accommodation surrounds the three courtyard spaces, so that rooms have direct views to the exterior. The building is shaded by a system of screens that comprise triangular volumes knitted together. These increase in density or become more porous depending on orientation, so that the interior benefits from a dynamic play of light and shadow and is protected from solar gain. The metallic screens sparkle in the sunlight and in time will weather and blend with the planting – so that the vegetation grows in and around them, giving the sense of a living, organic building.

Eugene Gasana Jr. Foundation Paediatric Cancer Centre

Current

Architect

  • Adjaye Associates

Client

  • Eugene Gasana Jr. Foundation

Total Area

  • 40,000m2

Contract Value

  • Confidential
Project Description