Civic Buildings

 The new Ethelbert Cooper Gallery for contemporary African and African American Art is a compact jewel within the historic Harvard campus. Modest in scale, its presence is nonetheless radiant – especially at night – when it shimmers like a golden palisade. Situated adjacent to Peet’s Coffee building (one of oldest in Harvard Square), the project is the reinvention of a small existing infill building that has been dramatically transformed from within and without. Inside, the gallery is a progression of spaces that takes visitors on a journey. The artwork glows, while the black painted walls recede. The core of the building is in the center of the space and a series of smaller galleries, varying in size and height, result in a progression of intimate gallery moments. The Corridor (which connects the two halves of the space) is a unique experience in the gallery sequence. It has a vaulted ceiling with oak veneer panels on one side that change in width along the length of the corridor, some of which are doors to the media gallery, AV closet and vitrine. The other side of corridor is the gallery wall, used for hanging art work.

The exterior has been redefined by a new façade, comprising honeycoloured timber fins, which fold upwards to make a canopy over the  entrance. The timber mullions stop just shy of the historic building’s cornice and the interstitial space is clad with dark terrazzo, creating a pause between the two buildings. The same terrazzo is used in the interior and it extends to the paving outside and then folds up the wall as a signage plaque. The facade is both the face of the Cooper Gallery but also the gateway to Harvard’s Hutchins Center, which is boldly referenced via the integrated brass lettering that is set into the upper timbers. The lettering appears to wrap around the timber fins onto the glass, establishing a play of silhouettes, reflections and shadows at night.

Ethelbert Cooper Gallery, Hutchins Center

Boston, 2014

Architect

  • Adjaye Associates

Client

  • Harvard University

Team

  • WSP

Total Area

  • 3100 sq ft

Contract Value

  • Confidential
Project Description